Korzystanie z ekspresów ciśnieniowych ułatwia nam życie i pozwala na tworzenie pysznej kawy. Jak zadbać o ekspres, żeby dostarczana do nich woda nie zniszczyła ich zbyt szybko? Po zastosowaniu odpowiednich filtrów do ekspresów ciśnieniowych, możemy stosować odkamieniacze do ekspresów. Dlatego warto stosować środki, które zabezpiecza ekspres przed zbyt szybka eksploatacją oraz pozwolą na cieszenie się z odpowiedniego smaku kawy. Pamiętajmy, że woda dostarczana do ekspresu nie zawsze jest idealna, mieszkamy w miejscach, gdzie woda ma różną jakość.
Niczym dziwnym jest fakt, że woda może być zanieczyszczona bądź posiadać wiele ciężkich metali oraz mikroelementów które składają się na tak zwany kamień. Jest to rzecz, która osadza się w elementach wewnętrznych ekspresu i powoduje jego szybszą eksploatacji oraz zniszczenia.
Dobra ochrona = długie życie ekspresu
Jeśli zadbasz o to, żeby odpowiednio często oskamieniać ekspres, to Twoja kawa będzie smakować doskonale, a też dodatkowo zadbasz o długie życie swojego urządzenia. Odpowiednio częste wymienianie odkamieniacze do ekspresów pozwoli na usunięcie z wody kamienia oraz wszystkich cięższych mikroelementów, która niekoniecznie muszą znajdować się w wodzie. Możemy kupować filtry oraz odkamieniacze oryginalne oraz zamienniki. Ważne żeby miały wysoką jakość wykonania i były wymieniane regularnie.
Filtry odkamieniające pozwalają nam na zabezpieczenie naszego ekspresu, i przedłużenie jego żywotności. Więcej informacji na ten temat wraz z odpowiednimi propozycjami filtrów oraz odkamieniaczy można znaleźć na stronie: https://strefafiltrow.pl/blog/Odkamieczniacz-EcoDecalk-czy-warto-stosowac/
Skąd bierze kamień w wodzie i czemu smakuje inaczej kawa?
Kamień ten przez nas widoczny jest wytwarzany kiedy podgrzewamy wodę w której znajduje się wiele ciężkich minerałów oraz takich opartych na wapniu. My kojarzymy kamień jako osad na czajniku czy dzbanku. Jak on wpływa na ekspres do kawy? Zmienia on znacząco na jakość i smak kawy. Osadza się na częściach ekspresu powodując jego uszkodzenie.
Można oczywiście temu zapobiec, stosując odpowiednie środki odkamieniające wodę. Częstym błędem stosowane przez osoby jest wlewanie do wody do ekspresu z butelek woda źródlana ma jeszcze więcej minerałów, przez to kamień w ekspresie powstaje dużo, dużo szybciej. Nadmierna ilość kamienia w kawie może zmienić smak napoju sprawiając że nie będziemy czerpać z jego picia wielu przyjemności.